Ιστορική απόφαση του ΕΔΔΑ για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Το πάνελ στην εκδήλωση στο Goethe Institut Athen
(Photo Credits: © Nicoletta Zarifi/ Greenpeace)
 
Με μιά ιστορική απόφαση στην υπόθεση Klimaseniorinnen κατά Ελβετίας, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαίωσε την υποχρέωση των κρατών-μελών να προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιωμάτων των πολιτών τους από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
 
Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο έκρινε οτι στη συγκεκριμένη υπόθεση υπήρξε παραβίαση των άρθρων 6 ("Δικαίωμα σε δίκαιη δίκη") και 8 («Δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής») της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) , θέτοντας μάλιστα συγκεκριμένες απαιτήσεις που τα κράτη-μέλη οφείλουν να εκπληρώνουν για την προστασία των δικαιωμάτων που κατοχυρώνονται από την ΕΣΔΑ.
 
Σημαντική υπήρξε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας η υποβολή παρέμβασης ως τρίτου μέρους και η υποστήριξη της ενώπιον της Ευρείας Σύθεσης του Δικαστηρίου από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Θεσμών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ENNHRI) στο οποίο μετέχει ως μέλος η ΕΕΔΑ.
 
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο η ΕΕΔΑ σε συνεργασία με το ελληνικό γραφείο της Greenpeace, πραγματοποίησαν από κοινού σειρά εκδηλώσεων για την κλιματική κρίση και την κλιματική δικαιοσύνη στην Αθήνα με προσκεκλημένες της Klimaseniorinnen. Όπως είχε δηλώσει η Πρόεδρος της ΕΕΔΑ και Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου στο ΕΚΠΑ Μαρία Γαβουνέλη στην κεντρική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Goethe - Institut Athen στις 25.1.2023:
 
«Ζητήματα σαν αυτά, που θεωρούνταν μέχρι σήμερα υψηλής πολιτικής, πλέον μετατρέπονται σε ζητήματα ανάμεσα στον πολίτη και το κράτος. Πλέον έρχεται ο πολίτης και απαιτεί από το κράτος να τηρήσει τις υποχρεώσεις του. Ο πολίτης έχει τη δυνατότητα να χτυπήσει την πόρτα του δικαστηρίου και να θέσει σε έλεγχο ή σε κάποια μορφή συζήτησης την υψηλή κυβερνητική πολιτική. Κατά το παρελθόν, η απάντηση των κυβερνήσεων θα ήταν ότι αυτά είναι πολύ δύσκολα ζητήματα, πολύ περίπλοκα, ότι δεν μπορεί ο μέσος πολίτης να τα αντιμετωπίσει. Όμως μπορεί».
 
Παρακολουθήστε ολόκληρη την εκδήλωση/συζήτηση με προσκεκλημένες τις Klimaseniorinnen που πραγματοποιήθηκε στο Goethe - Institut Athen: https://youtu.be/HIOoP1xaOMQ?si=c0YxBS1Fn08z36Mu
 
 
 
 
Copyright © 2022 Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ). Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.