Η πορεία προς την ουσιαστική ισότητα των φύλων: Ο ρόλος του ελληνικού σχολείου

Αφίσα της 2ης εκπαιδευτικής δράσης της ΕΕΔΑ για την ουσιαστική ισότητα

Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), το ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας για θέματα προστασίας και προώθησης των δικαιωμάτων του ανθρώπου, έχει, από την ίδρυσή της το 1998, στον κυρίως πυρήνα της αποστολής της την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δραστηριοτήτων με στόχο την καλλιέργεια του σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού συστήματος (άρθρο 12 (στ) και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στα θέματα αυτά (άρθρο 12 (ι)) του ν. 4780/2021.

Ο φετινός δεύτερος κύκλος εκπαιδευτικών δράσεων για την «Ενδυνάμωση των γυναικών και την ουσιαστική ισότητα των φύλων» καλύπτει κρίσιμα θέματα που αφορούν τα δικαιώματα των γυναικών και απευθύνονται τόσο στο ευρύτερο κοινό όσο και σε συγκεκριμένες ομάδες-στόχους. Η εκπροσώπηση γυναικών, oι οποίες κατάφεραν να σπάσουν τα στερεότυπα και να καταξιωθούν, στους χώρους της επιστήμης, της επιχειρηματικότητας, στην πολιτική ζωή  και εν γένει στη δημόσια σφαίρα μας εμπνέει, μας ενδυναμώνει και διευκολύνει τον δρόμο προς την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας, η οποία είναι και απαραίτητη προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία της δημοκρατίας.

Πρόκειται για ανοιχτά σεμινάρια στο κοινό που προσελκύουν μεγάλο εύρος συμμετεχόντων/ουσών (όπως φοιτητές/τριες και επαγγελματίες – δικηγόροι, κοινωνικοί επιστήμονες, εκπαιδευτικοί κ.ά.).

Η 2η στη σειρά εκδήλωση/δράση της ΕΕΔΑ, με τίτλο «Η πορεία προς την ουσιαστική ισότητα των φύλων: Ο ρόλος του ελληνικού σχολείου» και πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26 Απριλίου 2023, ώρα 6-8μμ., στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (ΔΣΑ), Ακαδημίας 60, 106 79.  

Στην εκδήλωση μίλησαν:

-Αργυρώ Κ. Χαροκοπάκη, Δρ Συμβουλευτικής & Επαγγελματικού Προσανατολισμού, Σύμβουλος Β΄ Σ.Ε.Π., Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής

-Δήμητρα Κογκίδου, Καθηγήτρια Ψυχολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος ΑΠΘ, Πρόεδρο της Επιτροπής Φύλου και Ισότητας ΑΠΘ και Συντονίστρια του Δικτύου των Επιτροπών Ισότητας των Φύλων των ΑΕΙ

-Βαγγέλης Κοσμάτο, Ψυχολόγος, Υπεύθυνο Επιστημονικού Έργου Συμμαχίας των Φύλων

-Ροδή Καβούνη, Εκπαιδευτικός, Προϊσταμένη Νηπιαγωγείου οικισμού Ρομά «Αγία Σοφία» Θεσσαλονίκης

 Τη συζήτηση συντόνισε η Κατερίνα Χαροκόπου, ΔΝ, Επιστημονική Συνεργάτιδα της ΕΕΔΑ

 

Παρακολουθήστε το βίντεο της εκδήλωσης:

 

  

 

 

Επισκεφθείτε τη σελίδα της εκδήλωσης στο facebook

 

Η τρίτη και τελευταία προγραμματισμένη δράση του συγκεκριμένου κύκλου πρόκειται να διεξαχθεί στον ίδιο χώρο (ΔΣΑ) στις 24 Μάϊου και αφορά τη θεματική:

3η  εκδήλωση/δράση: Σεξισμός και παρενόχληση στον χώρο εργασίας: Μηχανισμοί καταγγελίας και ελέγχου

Σε όσες/ους παρακολουθήσουν και τις τρεις επιστημονικές εκδηλώσεις/δράσεις της ΕΕΔΑ

θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης

 

Περιμένουμε με χαρά να σας δούμε από κοντά!

Copyright © 2022 Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ). Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.