Στήριξη στον Ε.Θ.Α.Δ. της Ουκρανίας από τη Γενική Συνέλευση του ENNHRI. Η δήλωση της Προέδρου της ΕΕΔΑ

Στις 31 Μαρτίου 2022 πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εθνικών Θεσμών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ENNHRI). Τα μέλη του ENNHRI εξέφρασαν την αλληλεγγύη και τη στήριξή τους στον Ουκρανικό Εθνικό Θεσμό για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (Ukrainian Parliament Commissioner for Human Rights) τονίζοντας την ανάγκη υποστήριξης των προσφύγων που φεύγουν από τη χώρα. Στη Γενική Συνέλευση συμμετείχε και η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) Μαρία Γαβουνέλη, η οποία έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Σήμερα είναι μια θλιβερή ημέρα για την Ευρώπη και όλους εμάς, που έχουμε ως καθήκον την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι περισσότεροι άνθρωποι της γενιάς μας, ελπίζαμε ότι δεν θα συναντούσαμε ξανά επιθετικό πόλεμο στην Ευρώπη.

Σήμερα, γινόμαστε μάρτυρες αποτρόπαιων πράξεων που αντίκεινται στο σύστημα κανόνων και αρχών που υπηρετούμε,  που διδάσκουμε στους φοιτητές μας, που βιώνουμε ως επιστήμονες, και που προστατεύουμε ως Εθνικοί Θεσμοί για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Γινόμαστε τώρα μάρτυρες μιας κατάφωρης, βάναυσης και απρόκλητης παραβίασης των αρχών και κανόνων που συναποτελούν τον κόσμο μας. Η Ρωσική Ομοσπονδία παραβιάζει τους θεμελιώδεις κανόνες της διεθνούς κοινότητας: την απαγόρευση της χρήσης βίας, τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της αυτοδιάθεσης των λαών.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι δίπλα στους Ουκρανούς συναδέλφους μας, ενάντια στη βία που αποπειράται να αναιρέσει την υπόστασή τους, την ανεξαρτησία, την κυριαρχία, τα υφιστάμενα σύνορά τους, το δικαίωμά τους στην ίδια τη ζωή και τη ζωή των παιδιών τους.

Το Διεθνές Δίκαιο είναι οι αξίες και κανόνες που εμείς, οι λαοί των Ηνωμένων Εθνών, συναποφασίζουμε και από κοινού εφαρμόζουμε. Είναι η ώρα να συντονιστούμε και να δράσουμε από κοινού για να υπερασπιστούμε τον κόσμο, στον οποίο θέλουμε να ζούμε – με ειρήνη, συνύπαρξη, ελευθερία, ασφάλεια και δικαιοσύνη".

 

Διαβάστε περισσότερα στο site του ENNHRI: https://ennhri.org/news-and-blog/general-assembly-2022/?fbclid=IwAR1-Mph72C-2hfJrA8cJXNu88Dl1vxj1xzrlAit_nbjZQMyIRk-KtwDFkt8 

 

 

Copyright © 2022 Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ). Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.