Επίσκεψη της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων GRETA του Συμβουλίου της Ευρώπης στα γραφεία της ΕΕΔΑ

Αφίσα Greta, ένας νέος καθισμένος μπροστά σε έναν τοίχο κρατά το κεφάλι του

Επίσκεψη στα γραφεία της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων (GRETA) η οποία είναι υπεύθυνη για την αξιολόγηση της εφαρμογής της Σύμβασης για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων από τις χώρες που την έχουν επικυρώσει. Η Σύμβαση, τέθηκε σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου 2008 και αποσκοπεί στην πρόληψη της εμπορίας ανθρώπων, την προστασία των θυμάτων και τη δίωξη των διακινητών.

Αυτή την περίοδο, η GRETA βρίσκεται στο στάδιο της δεύτερης αξιολόγησης της εφαρμογής της Σύμβασης κατά της Εμπορίας Ανθρώπων από την Ελλάδα. Η πρώτη αξιολόγηση της Ελλάδας από την GRETA πραγματοποιήθηκε το 2016 (https://rm.coe.int/greta-2017-27-fgr-gre-en/168075f2b6)

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 28.2.2022, την  ΕΕΔΑ εκπροσώπησαν η Β΄Αντιπρόεδρος Έλλη Βαρχαλαμά, που έχει οριστεί στην Εθνική Επιτροπή από τη ΓΣΕΕ, και οι επιστημονικές συνεργάτιδες Εύα Τζαβαλά και Κατερίνα Χαροκόπου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, υπογραμμίστηκε ο ρόλος της Εθνικής Επιτροπής σχετικά με την προώθηση των ζητημάτων αποτελεσματικής εκτέλεσης των αποφάσεων του ΕΔΔΑ στην Ελλάδα καθώς και τα εργαλεία που αναπτύσσει και αξιοποιεί στο πλαίσιο της αποστολής της για το σκοπό αυτό (συμμετοχή σε ακροάσεις και συζητήσεις ενώπιον του Ελληνικού Κοινοβουλίου, δημοσίευση θεματικών εκθέσεων με στοχευμένες συστάσεις προς την Ελληνική Πολιτεία, ειδικές αναφορές σε ετήσιες εκθέσεις της και νομικά περιοδικά και ιδίως υποβολή ανακοινώσεων στην Επιτροπή Υπουργών του ΣτΕ σύμφωνα με τον Kανόνα 9 για την αποτελεσματική εκτέλεση των αποφάσεων του ΕΕΔΑ στη χώρα μας). Η ΕΕΔΑ, κάνοντας ειδική μνεία στις δύο Ανακοινώσεις που υπέβαλε στην Επιτροπή Υπουργών σύμφωνα με το Kανόνα 9 για την αξιολόγηση της συμμόρφωσης του ελληνικού κράτους με την απόφαση για την «υπόθεση της Μανωλάδας», επανέλαβε την ιδιαίτερη σχέση μεταξύ της εμπορίας ανθρώπων με σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση και της αδήλωτης απασχόλησης στον αγροτικό τομέα στην Ελλάδα. Παράλληλα, τόνισε τη δέσμευσή της απέναντι στην ουσιαστική παρακολούθηση των μέτρων που εφαρμόζονται υπό το φως νέων εξελίξεων και στοιχείων για το ζήτημα.

 

Copyright © 2022 Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ). Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.