ANDREA GILBERT

Η Andrea Helen Gilbert γεννήθηκε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης και είναι μόνιμος κάτοικος Ελλάδας από το 1989.

Συμμετέχει στη διοργάνωση του Athens Pride από την ίδρυσή του το 2005. Από το 2007 είναι νόμιμος εκπρόσωπος και διαχειρίστρια της Α.Μ.Κ.Ε. Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας Athens Pride.

Υπήρξε Region 15 Director (της Βαλκανικής και της ΝΑ Ευρώπης) στην InterPride (Διεθνής Ένωση Διοργανωτών των Pride) από το 2008 έως το 2011, όταν εξελέγη Αντιπρόεδρος (2011-2012). Ήταν επίσης πρόεδρος και ιδρυτής του Ταμείου Αλληλεγγύης της ίδιας οργάνωσης. Τον Οκτώβριο του 2019 η ίδια και ο συνάδελφός της Γιάννης Παπαγιαννόπουλος διοργάνωσαν την τετραήμερη Ετήσια Γενική Συνέλευση & Παγκόσμιο Συνέδριο της InterPride στην Αθήνα, η οποία φιλοξένησε 400 διοργανωτές και υπεύθυνους Pride από όλο τον κόσμο.  

Ήταν ενεργό μέλος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας από το 1989 μέχρι το 1998. Από το 2000 είναι στέλεχος στο Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) ως εμπειρογνώμονας σε θέματα εβραϊκών και αντισημιτισμού καθώς και η ακτιβίστριά του για θέματα LGBT. Το 2011 ως πολιτικός ενάγουσα με το ΕΠΣΕ, κέρδισε δύο ομόφωνες αποφάσεις Πρωτοδικείου κατά λόγου ομοφοβικού μίσους και δυσφήμησης. Έχει συντάξει αρκετά κείμενα πάνω στα θέματα αυτά.

Ως εκπρόσωπος του ΕΠΣΕ, παρουσίασε σε υψηλού επιπέδου συναντήσεις  του ΟΑΣΕ στη Βαρσοβία, τη Βιέννη και το Βερολίνο και συμμετείχε σε συναντήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες. Ήταν μέλος της ομάδας των 13 ατόμων  που συνέταξε τις «Κατευθυντήριες γραμμές για την προστασία των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» του ΟΑΣΕ/ODIHR (2014). Ως εκπρόσωπος του Athens Pride, έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή συνέδρια και παρουσιάστηκε στα ελληνικά θέματα LGBT στη Μόσχα, την Άγκυρα, το Ζάγκρεμπ, τη Σόφια, τη Ρώμη και αλλού.

Η Andrea Gilbert κατέχει πτυχίο Bachelor και Master στις Καλές Τέχνες από τις ΗΠΑ. Εκτός από τον ακτιβισμό της στο χώρο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είναι κριτικός τέχνης και επιμελήτρια εκθέσεων. Εργάζεται επίσης ως μεταφράστρια από ελληνικά προς αγγλικά και ως συντάκτρια κειμένων.

Copyright © 2022 Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ). Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.