Στις 14 Οκτωβρίου το διεθνές Συνέδριο "Ανθρώπινα Δικαιώματα και Τεχνητή Νοημοσύνη" που διοργανώνει η ΕΕΔΑ
Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλεί στο Συνέδριο «Ανθρώπινα Δικαιώματα και Τεχνητή Νοημοσύνη» την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2026 από τις 09.00 έως τις 17.15 στο ξενοδοχείο Novus City Hotel στην Αθήνα (Καρόλου 23, Μεταξουργείο).
Το Συνέδριο αποσκοπεί στην ανάδειξη των προκλήσεων αλλά και των ευκαιριών που δημιουργεί η ταχεία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.
Στην εκδήλωση θα δοθεί στη δημοσιότητα η Έκθεση της ΕΕΔΑ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Τεχνητή Νοημοσύνη και θα παρουσιαστούν οι βασικοί άξονες και τα συμπεράσματά της.
Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του Συνεδρίου εδώ
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης χαιρετισμό θα απευθύνουν η Πρόεδρος της ΕΕΔΑ Καθηγήτρια Μαρία Γαβουνέλη, η Γενική Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εθνικών Θεσμών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ENNHRI) Debbie Kohner και η εκπρόσωπος του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τεχνητής Νοημοσύνης Μαρία Δερεδάκη, ενώ εισαγωγικές παρατηρήσεις στις εργασίες του Συνεδρίου θα κάνει η Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συμμαχίας Εθνικών Θεσμών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (GANHRI) Amina Boyach.
Κεντρικός ομιλητής του Συνεδρίου θα είναι ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Ignacio Cofone, Professor of Law and Regulation of AI.
Την Έκθεση της ΕΕΔΑ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Τεχνητή Νοημοσύνη θα παρουσιάσει ο Ειδικός Επιστήμονας της ΕΕΔΑ Χρήστος Τσεβάς, ΔΝ.
Το πρώτο πάνελ του Συνεδρίου με θέμα: «Η συμβολή των διεθνών οργανισμών: Θεματική Ανάλυση, Εργαλειοθήκες και Βέλτιστες Πρακτικές», θα συντονίσει ο Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ και πρ.Πρόεδρος του ΕΔΔΑ, Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος. Στη συνεδρία αυτή θα μιλήσουν εκ μέρους του Συμβουλίου της Ευρώπης η Ana Tokhadze, Policy Advisor on Artificial Intelligence and Personal Data Protection, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Μαρία – Ωραιοζήλη Κουτσουπιά, Legal and Policy Officer, EU AI Office, DG CNECT, εκ μέρους του ΟΟΣΑ ο Rashad Abelson, Technology Sector Lead, ΟΕCD Centre for Responsible Business Conduct και από την UNESCO η Dr Dafna Feinholz, Chief, Bioethics and Ethics of Science and Technology Section.
Το δεύτερο πάνελ του Συνεδρίου με θέμα: «Ο ρόλος των Εθνικών Θεσμών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Προκλήσεις για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Προστιθέμενη Αξία» θα συντονίσει η Sophie Hale, Human Rights Officer του ENNHRI. Θα μιλήσουν ο Johan Busse, Acting National Director, Danish Institute for Human Rights, ο Steven Kleemann, Researcher and Policy Adviser, German Institute for Human Rights, η Anete Ilves, Advisor in the field of international law and AI, The Ombudsman’s Office of the Republic of Latvia και ο Arnaud Louwette, Legal Advisor, FIRM/IFDH.
Το τρίτο πάνελ του Συνεδρίου με θέμα: «Η οπτική των Εθνικών Αρχών: Διακυβέρνηση της Τεχνητής Νοημοσύνης με επίκεντρο τα ανθρώπινα δικαιώματα και το θεσμικό συντονισμό», θα συντονίσει ο Χαράλαμπος Τσέκερης, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής – ΕΕΒΤ. Θα μιλήσουν, ο Γρηγόρης Τσόλιας, ΔΝ, Μέλος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα - ΑΠΔΠΧ, η Αφροδίτη Κουσουνή, ΔΝ, Δικηγόρος, Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών – ΑΔΑΕ, η Καλλιόπη Ζούβια, Ειδική Επιστήμονας στο Συνήγορο του Πολίτη και η Ιωάννα Χουδαλάκη, Προϊσταμένη στη Διεύθυνση Ψηφιακών Υπηρεσιών και λοιπών ψηφιακών θεμάτων της ΕΕΤΤ.
Το τέταρτο και τελευταίο πάνελ του Συνεδρίου με θέμα; «Πολυτομεακή Προσέγγιση: Κοινωνία των Πολιτών, ερευνητικά κέντρα, ιδιωτικός και ακαδημαϊκός τομείς σε διάλογο» θα συντονίσει ο Γιάννης Ιωαννίδης, Α’ Αντιπρόεδρος της ΕΕΔΑ, Δικηγόρος. Θα μιλήσουν η Λίλιαν Μήτρου, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Δικηγόρος, η Παναγιώτα Λαμπροπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια, United Nations Global Compact Network Greece, ο Στέφανος Βιτωράτος, Συνιδρυτής της Homo Digitalis, Partner, Digital Law Experts – DLE και η Δρ Δώρα Κατσαμώρη, Συνεργαζόμενη Ερευνήτρια, ΙΠ&Τ, ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».
Τα συμπεράσματα του Συνεδρίου θα συνοψίσει η Πρόεδρος της ΕΕΔΑ Καθηγήτρια Μαρία Γαβουνέλη.
Οι συζητήσεις θα εστιάσουν, μεταξύ άλλων, στην εφαρμογή του Κανονισμού για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI Act), στις επιπτώσεις της ΤΝ στα θεμελιώδη δικαιώματα, στον ρόλο των διεθνών οργανισμών, των εθνικών θεσμών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των ανεξάρτητων αρχών, καθώς και στη συμβολή της ακαδημαϊκής κοινότητας, της κοινωνίας των πολιτών και του επιχειρηματικού κόσμου στη διαμόρφωση ενός πλαισίου λειτουργίας της τεχνητής νοημοσύνης με επίκεντρο τον άνθρωπο.
Το Συνέδριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου Advancing Human Rights in the Age of AI: NHRI Cooperation, Capacity Building and Policy Dialogue που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Project SGA-CERV-2026-07) μέσω του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εθνικών Θεσμών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ENNHRI).
- Γλώσσες εργασίας: ελληνικά και αγγλικά με ταυτόχρονη διερμηνεία και στις δύο γλώσσες
- Θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης
Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.
