Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2023- Η ρύπανση από τα πλαστικά απειλεί το κλίμα και τη βιοποικιλότητα

Παραγωγή: NonStop media
Ευχαριστούμε την Greenpeace για την ευγενική παραχώρηση του οπτικοακουστικού υλικού.
 

 

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου 2023) είναι αφιερωμένη από τα Ηνωμένα Έθνη στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από τα πλαστικά. Το πλαστικό μιας χρήσης αποτελεί σημαντική πηγή ρύπανσης για το οικοσύστημα, είναι επικίνδυνο για τη βιοποικιλότητα ενώ επηρεάζει την τροφική αλυσίδα και το κλίμα καθώς το 99% του πλαστικού φτιάχνεται από ορυκτά καύσιμα. Το αίτημα χιλιάδων πολιτών, φορέων, οργανώσεων και επιστημόνων σε όλο τον κόσμο για την υπογραφή μιας ισχυρής, νομικά δεσμευτικής Παγκόσμιας Συνθήκης για τα Πλαστικά στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. 

Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), από την ίδρυσή της παρακολουθεί ζητήματα που αφορούν στο περιβάλλον, αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερη σημασία της προστασίας του ως δικαιώματος του ανθρώπου, μια διάσταση που τα τελευταία χρόνια αποτυπώνεται πλέον και στην νομολογία διεθνών και εθνικών δικαστηρίων και λοιπών δικαιοδοτικών οργάνων - πέραν των κειμένων διεθνούς και εθνικού δικαίου καθώς και των επιστημονικών δημοσιεύσεων. Με τον ν. 4780/2021 (Α΄30), για πρώτη φορά στη σύνθεση της Εθνικής Επιτροπής μετέχει μέλος που ορίζεται από περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Στις περιβαλλοντικές παρεμβάσεις που πραγματοποίησε φέτος η ΕΕΔΑ ξεχωρίζουν οι δράσεις για την κλιματική δικαιοσύνη που πραγματοποίησε σε συνεργασία με τη Greenpeace τον Ιανουάριο του 2023 με προσκεκλημένες τις Klimaseniorinnen, μια ομάδα γυναικών άνω των 60 ετών από την Ελβετία, οι οποίες έχουν προσφύγει ενάντια στην ελβετική κυβέρνηση ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, διεκδικώντας την ανάληψη δράσης από την κυβέρνηση της χώρας τους ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Η έκβαση της υπόθεσης μπορεί να επιφέρει ένα σημαντικό νομικό προηγούμενο στον αγώνα για κλιματική δικαιοσύνη καθώς είναι η πρώτη φορά που το ΕΔΔΑ εξετάζει προσφυγή σχετική με το θέμα της κλιματικής αλλαγής. 

Τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον η ΕΕΔΑ ενώνει τις δυνάμεις της με την παγκόσμια προσπάθεια για την καταπολέμηση της ρύπανσης από τα πλαστικά, μιας συνεχιζόμενης απειλής για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα.

#BeatPlasticPollution

Copyright © 2022 Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ). Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.