Σήμερα στο ΕΔΔΑ η έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας στην υπόθεση Klimaseniorinnen κατά Ελβετίας

Οι ακτιβίστριες Klimaseniorinnen κατά την επίσκεψή τους στην Ελλάδα (εικονίζονται με πανώ στην Ακρόπολη, στο βράχο του Αρείου Πάγου)

Σήμερα Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023, ξεκινά η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Τμήματος Ευρείας Σύνθεσης (Grand Chamber) του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) στην υπόθεση Verein Klimaseniorinnen Schweiz and others vs Switzerland. Οι Klimaseniorinnen, μια οργάνωση γυναικών άνω των 64 ετών από την Ελβετία, έχουν προσφύγει στο ΕΔΔΑ ενάντια στην ελβετική κυβέρνηση καθώς υποστηρίζουν ότι δεν έχει λάβει τις αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες και δεν έχει εφαρμόσει κατάλληλα μέτρα για την επίτευξη των στόχων αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Η έκβαση της υπόθεσης μπορεί να επιφέρει ένα σημαντικό νομικό προηγούμενο στον αγώνα για κλιματική δικαιοσύνη καθώς είναι η πρώτη φορά που το ΕΔΔΑ εξετάζει προσφυγή σχετική με το θέμα της κλιματικής αλλαγής.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το site του ΕΔΔΑ όπου εντός της ημέρας θα αναρτηθεί το βίντεο της ακρόασης:

 https://www.echr.coe.int/Pages/home.aspx?p=hearings/calendar&c= 

Στην υπόθεση έχει παρέμβει ως τρίτο μέρος με γραπτές παρατηρήσεις το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Θεσμών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ENNHRI) μέλος του οποίου είναι και η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ). Στην παρέμβασή του το ENNHRI υπογραμμίζει την ευθύνη των κρατών στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης για την προστασία του δικαιώματος στη ζωή (άρθρο 2 της ΕΣΔΑ).

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο η ΕΕΔΑ σε συνεργασία με το ελληνικό γραφείο της Greenpeace, η οποία μετέχει με εκπρόσωπό της στη σύνθεση της ΕΕΔΑ, πραγματοποίησαν σειρά εκδηλώσεων για την κλιματική κρίση και την κλιματική δικαιοσύνη στην Αθήνα με προσκεκλημένες της Klimaseniorinnen. Όπως είχε δηλώσει η Πρόεδρος της ΕΕΔΑ και Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου στο ΕΚΠΑ Μαρία Γαβουνέλη στην κεντρική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Goethe - Institut Athen στις 25.1.2023: «Ζητήματα σαν αυτά, που θεωρούνταν μέχρι σήμερα υψηλής πολιτικής, πλέον μετατρέπονται σε ζητήματα ανάμεσα στον πολίτη και το κράτος. Πλέον έρχεται ο πολίτης και απαιτεί από το κράτος να τηρήσει τις υποχρεώσεις του. Ο πολίτης έχει τη δυνατότητα να χτυπήσει την πόρτα του δικαστηρίου και να θέσει σε έλεγχο ή σε κάποια μορφή συζήτησης την υψηλή κυβερνητική πολιτική. Κατά το παρελθόν, η απάντηση των κυβερνήσεων θα ήταν ότι αυτά είναι πολύ δύσκολα ζητήματα, πολύ περίπλοκα, ότι δεν μπορεί ο μέσος πολίτης να τα αντιμετωπίσει. Όμως μπορεί».

 

Copyright © 2022 Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ). Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.