Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Ισότητα των φύλων για ένα βιώσιμο και ειρηνικό μέλλον

Αφίσα ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Αθήνα, 8 Μαρτίου 2022

Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), ως ο Εθνικός Θεσμός για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΕΘΑΔ), παρακολουθεί στενά από την ίδρυσή της τα ζητήματα ισότητας των φύλων, αποδίδοντας ύψιστη σημασία στην προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών. Η προστασία αυτή περιλαμβάνει τη διασφάλιση της ουσιαστικής ισότητας και την ισότιμη μεταχείριση των γυναικών στην άσκηση όλων των οικονομικών, κοινωνικών, πολιτιστικών, αστικών και πολιτικών δικαιωμάτων τους, αλλά και τη στήριξη όλων των ευάλωτων ομάδων γυναικών, όπως οι γυναίκες με αναπηρία, οι γυναίκες Ρομά, οι γυναίκες πρόσφυγες, οι μετανάστριες, οι γυναίκες ΛΟΑΤΚΙ+ και κάθε γυναίκα θύμα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.

Η ΕΕΔΑ παρακολουθεί εντατικά την πρόοδο εφαρμογής των διατάξεων της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Εξάλειψη όλων των μορφών Διακρίσεων κατά των Γυναικών (CEDAW) και της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης). Επίσης παρακολουθεί την εκτέλεση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου από τη χώρα μας, σε θέματα που αφορούν έμφυλες διακρίσεις.

Στις παρατηρήσεις της ΕΕΔΑ στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025 η ΕΕΔΑ, μεταξύ άλλων, αναγνώρισε τη σημασία της αντικειμενικής ενσωμάτωσης των αρχών της ισότητας των φύλων σε μία ολοκληρωμένη δημοσιονομική πολιτική και δεσμεύτηκε να παρακολουθεί το θέμα με τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου το «gender budgeting» να αποτελέσει στο εξής πάγια πρακτική σε όλα τα στάδια της διαδικασίας κατάρτισης του δημόσιου προϋπολογισμού. Επιπλέον με αφορμή τις Συστάσεις του Γραφείου του Ύπατου Αρμοστή των ΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η ΕΕΔΑ επεξεργάζεται την πρωτοβουλία σύστασης Εθνικού Παρατηρητηρίου για τη μελέτη περιπτώσεων Γυναικοκτονιών το οποίο μεταξύ άλλων θα προτείνει μέτρα για την πρόληψη, την έγκαιρη παρέμβαση για την αποτελεσματική προστασία των θυμάτων και για την καταπολέμηση του φαινομένου.

Το φετινό μήνυμα των Ηνωμένων Εθνών για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου) είναι «Ισότητα των φύλων σήμερα για ένα βιώσιμο αύριο». Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής εντείνουν την έμφυλη ανισότητα και επηρεάζουν σε δυσανάλογο βαθμό τις γυναίκες, ιδιαίτερα στις περιοχές του κόσμου όπου η φτώχεια και το χαμηλό βιοτικό επίπεδο αυξάνουν την εξάρτηση των κοινωνιών από τους διαθέσιμους φυσικούς πόρους.

Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, με έναν καταστροφικό πόλεμο να μαίνεται στην Ευρώπη, η σκέψη μας δεν μπορεί παρά να βρίσκεται δίπλα στις γυναίκες της Ουκρανίας, αλλά και τις γυναίκες που βιώνουν τον πόλεμο σε κάθε σημείο της γής, αντιμετωπίζοντας με θάρρος και δύναμη τη βία, την καταστροφή, την απώλεια, το προσφυγικό δράμα και σε πολλές περιπτώσεις το θάνατο. Τις γυναίκες, που με το κουράγιο τους δείχνουν το δρόμο για ένα μέλλον ειρηνικό και βιώσιμο.

 

Το δελτίο τύπου σε μορφή pdf

Copyright © 2022 Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ). Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.