Έκθεσή του ENNHRI για τα κενά λογοδοσίας στην προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων στα σύνορα

Γυναίκα διαβάζει την Έκθεση του ENNHRI για τα κενά λογοδοσίας στην προστασία των δικαιωμάτων στα σύνορα
Λίγο πριν την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών (18 Δεκεμβρίου), το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Θεσμών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ENNHRI) έδωσε στη δημοσιότητα την Έκθεσή του για τα κενά λογοδοσίας στην προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων στα σύνορα επί τη βάσει των συνεισφορών των μελών του.
 
Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) κατέθεσε τη δική της εμπειρία από τη διαρκή παρακολούθηση των ζητημάτων προστασίας των δικαιωμάτων των μεταναστών στα σύνορα ενώ η Ειδική Επιστήμονας της ΕΕΔΑ, Εύα Τζαβαλά συντονίζει τη σχετική δράση της Ομάδας Εργασίας για το Άσυλο και τη Μετανάστευση.
 
Η Έκθεση του ENNHRI εντόπισε δομικά κενά στο σύστημα λογοδοσίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα των ευρωπαϊκών κρατών, προβλήματα στις διαδικασίες διερεύνησης των καταγγελιών για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δυσκολίες στην πρόσβαση στη δικαιοσύνη και ελλείψεις σε δράσεις αναθεώρησης, πρόληψης και προώθησης μιας ευρύτερης «κουλτούρας δικαιωμάτων». Οι Εθνικοί Θεσμοί Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μπορούν να ενισχύσουν το σύστημα λογοδοσίας μέσα από τις πολύπλευρες δράσεις τους. Ωστόσο, οι εθνικές αρχές και τα ευρωπαϊκά όργανα πρέπει να έχουν την πολιτική βούληση να δράσουν προληπτικά για τη θεραπεία των ανωτέρω "κενών" λογοδοσίας.
 
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο η ΕΕΔΑ έδωσε στην δημοσιότητα την Έκθεσή της για την κατάσταση των δικαιωμάτων των μεταναστών στα σύνορα η οποία περιλαμβάνει ένα εκτενές κεφάλαιο για τη λογοδοσία στα σύνορα. Η ΕΕΔΑ έχει συμβάλει τα τελευταία χρόνια με τις δράσεις και το έργο της στην ανάδειξη των καλών πρακτικών και των προκλήσεων στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στα σύνορα της Ελλάδας, διατυπώνοντας από κοινού με ομόλογους θεσμούς συστάσεις για μια διαχείριση των ροών συνολικά στην Ευρώπη με τρόπο που θα θέτει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και το σεβασμό των δικαιωμάτων των μεταναστών και προσφύγων.
 
Copyright © 2022 Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ). Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.