Δήλωση της ΕΕΔΑ για την απεργία πείνας του κρατούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα

Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), το ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο της ελληνικής Πολιτείας για θέματα προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, έχει, μεταξύ των κατά το νόμο αρμοδιοτήτων της, τη συνεχή επισήμανση σε όλα τα όργανα της Πολιτείας της ανάγκης αποτελεσματικής κατοχύρωσης των δικαιωμάτων του ανθρώπου, την ενημέρωση της κοινής γνώμης για τους σχετικούς κινδύνους παραβίασης που ελλοχεύουν, και προπαντός την παροχή συμβουλών προς την ελληνική Πολιτεία.

Η ΕΕΔΑ υπενθυμίζει ότι ο σεβασμός και η προστασία της ανθρώπινης αξίας είναι πρωταρχική υποχρέωση κάθε ευνομούμενης δημοκρατίας, όπως ασφαλώς η δική μας.

Η υπέρτατη αξία της ανθρώπινης ζωής είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την απαρέγκλιτη τήρηση κατά τρόπο αυστηρό και με διαφάνεια των κανόνων δικαίου για κάθε κρατούμενο και δεν αναιρείται από την καταδίκη των εγκλημάτων, για τα οποία ο κατηγορούμενος δικάζεται, καταδικάζεται και εκτίει την ποινή του. Επισημαίνεται άλλωστε ότι σύμφωνα με την νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το κράτος έχει υποχρέωση διασφάλισης του αγαθού της ζωής, τηρώντας τις διαδικαστικές εγγυήσεις που διασφαλίζουν ότι η εν λόγω υποχρέωση δεν οδηγεί σε τιμωρία ή εξευτελισμό του κρατουμένου.

Η ΕΕΔΑ καλεί την Ελληνική Πολιτεία να σεβαστεί και να διασφαλίσει το δικαίωμα του κρατούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα στο υπέρτατο αγαθό της προστασίας της ζωής με σεβασμό στο κράτος δικαίου, στα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες.


Υιοθετήθηκε από την Ολομέλεια της ΕΕΔΑ στις 25.2.2021

Η Δήλωση της ΕΕΔΑ σε αρχείο pdf

Copyright © 2022 Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ). Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.